Booking.com
Nuolaida viešbučiuiSpausk ir atgauk 10 % nuo viešbučiui išleistos sumos.

2018-ųjų pabaigos iššūkis: į kelionę aplink pasaulį leidosi panevėžiečiai Sutkai su komanda

Viena garsiausių pastarųjų metų lietuvių kelionė aplink pasaulį prasidėjo rugsėjo pabaigoje. Panevėžiečiai Audrius ir Alma Sutkai ryžosi planetą užkariauti keliaudami dviem visureigiais. Sutkų kelionė aplink pasaulį turėtų trukti apie 4 metus, o iš viso planuojama nuvažiuoti daugiau nei ketvirtį milijono – per 280 tūkst. – kilometrų, aplankyti 150 šalių ir užfiksuoti 1000 pasaulio stebuklų. Kelionės startas – Pietų Amerika, Argentina.

Stebuklais, kuriuos ketina užfiksuoti kelionės metu, A. Sutkus vadina įvairias gražias, įdomias, aiktelėti iš netikėtumo priverčiančias vietas. Visa tai – ypatingos jų kelionėje užfiksuotos akimirkos. Visus keliautojų nuotykius galima stebėti socialiniame tinkle „Facebook“, puslapyje „1000 WOW“. Kaip lapkritį skelbė portalas 15min.lt, grįžę iš kelionės 2023 metais keliautojai planuoja išleisti ir 1000 psl. knygą, kurioje nuguls įsimintiniausi jų viso gyvenimo Odisėjos momentai.

Kelionę pradėjo Pietų Amerikoje

Sutkus preliminarų maršrutą susidėliojo savarankiškai. Be to, dėliodamas taškelius pasaulio žemėlapyje, jis omenyje turėjo bei žvalgėsi ne tik į civilizacijos bei gamtos stebuklus, bet ir į kultūros, sporto, kulinarinius reiškinius. Tad keliautojai gali apsilankyti garsiausiuose renginiuose, sporto čempionatuose, aplankyti kulinarinius festivalius ir t. t.

Paskutinius kelionės akcentus rudenį dėliojęs A. Sutkus teigė, kad nors ir turi gana tikslų maršrutą, tačiau kelionių metu visuomet iškyla įvairių netikėtumų, todėl dažniausiai vis tiek planus tenka koreguoti. Pasak keliautojo, palankiau viską vertinti realiuoju laiku, čia ir dabar. Dažnai tokiose kelionėse genda technika, atsitinka įvairių incidentų, todėl numatyti tikslias datas, kuriuo metu kuriuos žemynus, šalis ir jų miestus ekipažai pasieks, būtų pernelyg sudėtinga.

Beje, keliautojai numatę, ir kaip elgsis, jei nebūtų interneto ir tuo pačiu neveiktų navigacinės sistemos: jie turi žemėlapius, išsamius visų objektų aprašymus ir viską, ko dar galėtų prireikti keliaujant atokiausiuose planetos kampeliuose.

Nusprendė net parduoti namus

Sutkus garsėja kaip keliautojas, važiuojantis bekele – visureigiai puikiai tam pritaikyti. Tačiau į šią kelionę leidosi ne vien tik jiedu su žmona, bet ir visa komanda, tad dėl saugumo daugiausiai bus važiuojama keliais. Beje, visureigiai pakrikštyti Trobos ir Gryčios vardais – juk čia virs visas keliautojų gyvenimas.

O tikruosius savo namus keliautojai pardavė – juk pastaruosius ketverius metus jų nė nereikės. Gyvenimo kelionei sutuoktiniai ryžosi po to, kai jų jauniausioji dukra baigė mokyklą ir išvyko studijuoti į Didžiąją Britaniją – kliūčių kelionei tarsi ir nebeliko. O kai A. Sutkaus giminaitis numojęs ranka per vieną giminės susitikimą tarstelėjo „Niekur jie neišvažiuos“, keliautojas dar labiau panoro įrodyti, kad ši ketverių metų kelionė nėra vien tušti svaičiojimai.

Entuziazmas neblėsta

Visa keliautojų komanda su Sutkais priešakyje nusiteikę labai entuziastingai. Pats keliautojų vadas, jei tik prireiks, ryšis nerti po vandeniu ar lįsti po žeme bei stengsis įamžinti viską, ką tik įspūdingo pastebės savo kelionėje aplink pasaulį.

Gruodžio pradžioje du keliautojų ekipažai pasiekė Čilės ir Pietų teritorijas einančią Atakamos dykumą.

O jei ir jūs norite ar jau net intensyviai planuojate leistis į kelionę aplink pasaulį, šiame straipsnyje anglų kalba rasite patarimų, kurie automobiliai geriausiai tinka leidžiantis į ilgas keliones.